Syb Terpstra

Senior Advocaat

Syb is advocaat-medewerker bij bureau Brandeis. Hij weet alles van het intellectuele eigendomsrecht en media- & entertainmentrecht. Syb is een specialist op het gebied van het merkenrecht. Daarnaast heeft hij ook uitgebreide ervaring met onder meer auteursrecht, naburige rechten en portretrecht. Syb heeft een voorliefde voor, en grote kennis van, de muziekindustrie.

Expert IP (waaronder merkenrecht, auteursrecht) en entertainment

Syb wordt door verschillende expertgidsen erkend als specialist op het vlak van intellectuele eigendom (IP). Ook wordt hij geroemd om zijn bijzondere expertise binnen de entertainmentsector.

 • World Trademark Review 1000 merkt Syb in 2022 aan als merkenrechtexpert. In een testimonial schrijft WTR 1000: “bureau Brandeis breaks into the WTR 1000 this year thanks in no small part to the effusive feedback received for senior associate Syb Terpstra: “He has a very sharp mind, grasps the most complex subjects and goes to great lengths to understand what is best for his clients. Syb is really personable too and easily negotiates favourable settlements; but when it comes down to it, he is a fierce litigator.” Complex disputes are meat and drink to this Amsterdam-based firm – especially at the intersection of IP and entertainment law, where Terpstra has carved out a niche. He represents some of the biggest names in the industry, such as Spinnin’ Records”.
 • Managing Intellectual Property’s IP Stars erkent Syb al sinds 2018 als “excellent associate” en als “rising star” op het gebied van merken- en auteursrecht.
 • Legal 500 (IP) wees Syb in 2020 aan als “recommended associate” en tekende uit de mond van een cliënt op: “Syb Terpstra is a very intelligent, young talent with a great future ahead of him. Very smart and sharp and at the same time very approachable in his communication.
 • Legal 500 (IP) citeerde bovendien in 2021 verschillende cliënten over het media- en entertainmentteam van bureau Brandeis : “They are reliable, committed and extremely professional with a great personal touch”, “Approachable and fast”, “Professional, competent, experts on their legal territories”, “Very to-the-point, up-to-date and easy-going people”, “Open communication with clients, hands-on mentality”, “It’s a great team to work with as they do understand the legal AND the business part of the problem. Quick responses on requests”.

Ervaring in complexe procedures

Syb heeft ruime ervaring met procederen bij Nederlandse rechtbanken, gerechtshoven, het College van Beroep voor het Bedrijfsleven en de Hoge Raad. Daarnaast procedeert Syb ook bij het Gerecht van de EU (in merkenzaken) en bij de hoogste Europese rechter: het Hof van Justitie van de EU. Ook treedt Syb zeer regelmatig op in merkenrechtelijke procedures bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP) en het European Union Intellectual Property Office (EUIPO), waaronder in opposities, nietigheidsprocedures en vervallenverklaringsprocedures. Syb heeft verder als advocaat opgetreden in diverse procedures bij instanties als, het Commissariaat voor de Media, de Reclame Code Commissie en de Autoriteit Persoonsgegevens.

Kenmerken en kwaliteiten

Syb is een uitstekend litigator, maar ook een inspirerende adviseur en slimme onderhandelaar. Voor zijn cliënten is Syb een echte trusted advisor. Hij heeft een hands-on mentaliteit en denkt vooral in praktische en pragmatische oplossingen.

Voordat Syb bij bureau Brandeis in dienst trad, werkte hij bijna 5 jaar als advocaat bij De Brauw Blackstone Westbroek. Zijn ruime ervaring als producer en (semiprofessioneel) muzikant (DJ en gitarist in diverse bands) komen goed van pas in het bijstaan van cliënten in de media- en entertainmentindustrie.

Recente werkzaamheden

Een greep uit recente werkzaamheden van Syb:

Op het gebied van IE (merkenrecht en auteursrecht):

 • Bijstaan van Smilde in een baanbrekende procedure voor het Europese Hof van Justitieover de vraag of smaak auteursrechtelijk beschermd kan worden;
 • Vertegenwoordiging van een wereldwijd bekend kledingmerk uit de Verenigde Staten in een merkenrechtelijke procedure bij het Gerecht van de EU;
 • Bijstaan van winkelcentrum Hoog Catharijne bij het EUIPOen de rechtbank Haarlem in verschillende merkenrechtelijke procedures;
 • Vertegenwoordiging van (film)productiemaatschappij Submarine voor de Kamer van Beroep van het EUIPO in een merkenrechtelijke oppositieprocedure;
 • Bijstaan van verschillende partijen, waaronder bekende internationale artiesten, in procedures over hun merkrechten en andere IE-rechten bij de Nederlandse rechter, het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE), het EUIPO en verschillende nationale merkenbureaus wereldwijd.

Op het gebied van entertainment:

 • Bijstaan van Spinnin’ Records en MusicAllStars in hoger beroepen cassatie tegen Martin Garrix;
 • Bijstaan van verschillende internationaal bekende DJ’s en producersin zowel contractuele als IE-rechtelijke geschillen;
 • Advisering van artiesten en labels die hun muziekrechten willen verkopen aan investeerders;
 • Advisering van zowel sporters als sponsoren in onderhandelingen over sponsorcontracten;
 • Advisering van een televisiepresentator in een geschil met een producent en het Commissariaat voor de Media;
 • Advisering van muzieklabels, publishers, artiesten en artiestenmanagers over o.a. platen-, management-, boekings- en muziekuitgavecontracten.

Professionele activiteiten

Syb wordt regelmatig gevraagd als spreker op het gebied van IE-rechten. Zo gaf hij recent een cursus over het (muziek)auteurscontractenrecht aan gespecialiseerde advocaten en rechters tijdens een Leiden Law Lunch. Verder sprak hij onlangs tijdens een studiebijeenkomst van de Vereniging voor Auteursrecht over naburige rechten en de gevolgen van Europese rechtspraak voor de praktijk. Eind 2021 werd Syb door het Engelse The Times Radio geïnterviewd over de vraag waarom tegenwoordig zoveel artiesten hun rechten verkopen (mede naar aanleiding van de verkoop van de muziekrechten van Bruce Springsteen voor USD 500 miljoen).

Syb publiceert vaak over zijn vakgebied, waaronder in de vakbladen Berichten Industriële Eigendom en Intellectuele Eigendom & Reclamerecht. Daarnaast is hij actief lid van de AIPPI / BMM / IAEL / VIEPA / VvA. Als voorzitter van de AIPPI Young Members Committee organiseert Syb bijeenkomsten voor ‘jonge’ IE-liefhebbers. Syb heeft in 2020 de postacademische IE- en procesrecht specialisatieopleiding van de SK Martensacademie succesvol afgerond.

 

Lawyer
Journal Syb

James Bond muziekthema een geldig EU-merk?

Syb Terpstra / 28 jan 2022

Het muziekthema van de James Bond films; wie kent het niet. Met name het mysterieuze gitaarriffje zal de meeste mensen bekend in de oren klinken. De compositie, en ook verschillende specifieke opnamen ervan, zijn natuurlijk…

Het begrip “onderscheidend vermogen” in het merkenrecht

Syb Terpstra / 17 sep 2021

Allerlei tekens kunnen een merk vormen. Denk bijvoorbeeld aan woorden, persoonsnamen, tekeningen, letters, cijfers, kleuren, vormen, geluiden, hologrammen, etc. Essentieel is dat een teken onderscheidend vermogen moet hebben om merk te kunnen zijn. Het onderscheidend…