Neymar in de verdediging tegen kaper van zijn merknaam

Syb Terpstra
17 mei 2019

Hof van Justitie: Neymar heeft rechten op eigen naam kopte NOS.nl onlangs. Een Portugese zakenman dacht slim te zijn en de naam “NEYMAR” als Europees merk te registreren vóórdat Neymar dat zelf deed. Daarmee hoopte hij een slaatje te slaan uit (de naam van) de bekende voetballer. Maar helaas voor hem; die vlieger gaat niet op.

 

Freerider op zoek naar makkelijke inkomsten
Wat speelde er? Carlos Moreira verneemt in december 2012 dat Neymar op het punt staat van zijn Braziliaanse club naar een Europese topclub te verkassen. Moreira checkt het Europese merkenregister en ziet dat Neymar zijn naam in de EU nog niet beschermd heeft als merk. “Kassa!”, moet hij hebben gedacht.

En dus doet Moreira een merkaanvraag voor de naam NEYMAR voor de klasse “kleding, schoenen, hoofddeksels” (een standaardklasse voor bekende sporters en artiesten om hun merk veilig te stellen voor het verkopen van merchandise). Maar tegen die poging tot freeriden komt de voetballer op.

 

Merkaanvraag te kwader trouw
De op één na hoogste Europese rechter komt tot de conclusie dat de merkaanvraag door Moreira te kwader trouw is verricht. Moreira betoogde dat hij ten tijde van de merkaanvraag geen idee had dat Neymar een “rising star” was in voetballand wiens talent internationaal erkend werd. Neymar zou volgens hem in december 2012 nog onbekend zijn in Europa.

Dat argument vindt de rechter onzin: Neymar speelde vóór 2012 al jaren in het Braziliaanse elftal, Europese pers publiceerde al lang over zijn talent en bovendien vond vlak daarna (in 2013) zijn transfer naar Barcelona plaats.

Het was trouwens ook niet erg handig dat Moreira zelf had opgemerkt dat hij goed bekend was met de voetbalwereld. Ook hielp het niet dat Moreira op dezelfde dag een merkaanvraag had gedaan voor “IKER CASILLAS” (de bekende keeper). Dat is natuurlijk vrij stom; de kwade trouw druipt ervan af.

Ook het argument van Moreira dat hij de naam gewoon “mooi vond klinken”, en dat het “puur toevallig” precies overeenkomt met de naam van de bekende voetballer, kan hem niet baten.

 

Saillant detail: registratie Neymar in de Benelux ook te kwader trouw?
Een blik in het Benelux-merkenregister leert ons dat de naam NEYMAR sinds 2017 ook in de Benelux is geregistreerd. En niet op naam van Neymar zelf, maar op naam van ene CKL Holdings. En laat dat CKL Holdings nu net bekend staan als een draaideur-te-kwader-trouw-merkaanvrager. Grote kans dus dat de Benelux-merkaanvraag van NEYMAR ook te kwader trouw is verricht, maar voor zover bekend is de voetballer hier nog niet tegen opgetreden.

 

Merkdepots te kwader trouw komen ook in Nederland voor
Ook BN’ers hebben soms te maken met derden die hun naam als merk proberen te kapen. Zo moest Roy Donders in 2015 procederen tegen een derde die het merk ROY DONDERS aanvroeg. Daarmee probeerde die derde Roy Donders ertoe te dwingen met hem een samenwerking aan te gaan waarbij die derde zich zou gaan bezighouden met marketing en productontwikkeling voor Roy Donders. De rechtbank kwam tot de conclusie dat die derde daarmee te kwader trouw jegens Roy Donders handelde.

 

Tip: artiesten, sporters en andere BN’ers: registreer jouw merk op tijd!
De tip voor iedereen die enige mate van bekendheid heeft, is dus: registreer jouw naam tijdig als merk, want voor je het weet gaat een ander ermee aan de haal. En dan moet je een advocaat in de arm nemen om je merknaam veilig te stellen. Daar wordt niemand blij van (nou ja, niemand…).

 

Syb Terpstra

Naar
boven