Nauta

Hans Bousie
20 jun 2011

Wel eens op Texel geweest? Ik nog nooit tot aan afgelopen weekend. U weet het allemaal, het weer was drie keer niks en dus moet je je onledig houden met iets anders. Nu kun je op Texel heel goed eten (en drinken), dus dat kwam wel goed, maar de hele dag consumeren breng zelfs ik niet op, dus op enig moment liepen wij toch door een dorpje op Texel en ja hoor, daar doemde in het straatbeeld de obligate boekhandel op. Obligaat omdat mijn geliefde van mij weet dat ik dan altijd even naar binnen moet.

Bij het rondkijken viel me al snel een vitrinekast op, helemaal achter in de winkel. Een vitrine gevuld met de complete verzameling boekenweekgeschenken (inclusief de zeldzame originele 1934-variant). Welke halve gare doet zoiets? Het kost verkoopruimte en het levert zeker geen directe verkoop op. Toch stond die kast daar pontificaal een hele wand te beslaan.

Het duurde natuurlijk maar even of ik was met de eigenaar in gesprek, wiens naam ik niet verstond, maar die zoals uit gedegen journalistiek onderzoek blijkt, naar de goed gekozen naam Daan Welboren moet luisteren. Welboren omdat, en hier moeten boekverkopers de oren spitsen, hij het afgelopen jaar met zijn winkel 20% geplust heeft! 20%. Tevreden stelde ik vast dat het dus nog kan en vervolgens wilde ik van Daan weten waarom hij denkt dat hij heeft geplust. Twee factoren noemde hij. Een samenwerking met een aanpalende galerie, annex horecagelegenheid en een verbouwing.

Dat van die verbouwing heb ik de laatste tijd vaker gehoord. Het verbouwen lijkt te leiden tot extra verkoop. Ik doe een poging om te bedenken waarom dat zo zou zijn. Volgens mij zijn niet alleen boekverkopers, maar ook hun klanten in verwarring. Hoe gaat het met het boek? Kopen mensen straks nog boeken of lezen we alles op de iPad? Is er echt sprake van een verregaande ontlezing? Is het een niet te stoppen tsunami of kun je zelf iets bijdragen? Ik vermoed dat het verbouwen alleen al bijdraagt aan het elan van een winkel. Uit het feit dat je durft om te gooien, spreekt lef, liefde en ondernemerschap. En die drie factoren worden door klanten gewaardeerd.

Bij boekhandel Nauta vind je alle drie. Lef door radicaal het roer om te gooien, passie voor het vak door tegen de verdrukking in te kiezen voor een kast die er alleen maar staat vanwege de uitstraling. Deze ondernemer heeft het begrepen, nu de rest nog.

Rekent u even mee? Wie niets doet kan er op rekenen dat zijn omzet de komende vijf jaar telkens met minimaal 5% (in een zwart scenario 10%) per jaar terughobbelt (cijfers rechtstreeks gekopieerd uit de teloorgang van de platenzaak). Dat betekent over 5 jaar dus bijna een kwart omzetverlies. Als u verbouwt dan plust u 20% op uw beginresultaat. Dat betekent dat u gemiddeld als boekverkoper eens in de vijf jaar uw winkel radicaal moet omgooien. Dat hoeft niet veel geld te kosten, maar het moet wel goed doordringen dat er iets is veranderd.

De nieuwe lezer is op zoek naar dynamiek en vastigheid. Het is net als met de liefde. Ik wil mijn leven lang bij mijn vrouw blijven, maar kan het zeer waarderen als ze zich zo nu en dan helemaal in de nieuwe kleren steekt.

Naar
boven