Merkenrechtelijke ruzie Taylor Swift met avonturenpark Evermore

Syb Terpstra
11 mrt 2021

Evermore

Bij het horen van de naam ‘Evermore’ denken de fans van Taylor Swift meteen aan haar laatste album, dat Evermore heet, en dat eind 2020 uitkwam. Maar in de plaats Pleasant Grove in Utah (VS) denken ze aan iets heel anders. Daar bevindt zich namelijk avonturenpark Evermore.

Evermore Park is een “experience park where guests can escape to a new realm”. Het park is “themed like a European village”, aldus de website. De Europese ervaring is compleet met boogschieten en bijlwerpen, want dat is wat men in “European villages” doet, nietwaar?

Maar Evermore is dus ook de albumtitel van Taylor Swift; genoemd naar één van de tracks die daarop staat en die ze samen met Bon Iver heeft gemaakt.

Een avonturenpark en een muziekalbum: best verschillende dingen, zou je op het eerste gezicht denken. Maar Evermore Park vindt het heel verwarrend allemaal.

Rechtszaak aangespannen door Evermore Park

Evermore Park meent dat Taylor Swift met haar albumtitel en merchandise, waarop ‘Evermore’ staat, inbreuk maakt op de US merkrechten van Evermore Park. Volgens Evermore Park waren bezoekers in verwarring geraakt. Zo zouden bezoekers aan stafleden hebben gevraagd of het Evermore album van Taylor Swift soms het resultaat was van een samenwerking met Evermore Park. Bovendien brengt Evermore Park zelf ook merchandise op de markt met de naam ‘Evermore’ erop.

Kortom, een fittie was geboren. Evermore Park sleepte Taylor Swift daarom in februari voor de rechter wegens merkinbreuk en eist miljoenen dollars schadevergoeding. Uit rechtbankdocumenten blijkt dat Taylor Swift het daar uiteraard helemaal niet mee eens is. Volgens haar heeft Evermore Park geld nodig om zich te verweren in andere lopende rechtszaken en probeert Evermore Park dus gewoon een slaatje uit de naamsgelijkenis te slaan.

Counterclaim Taylor Swift

Maar Taylor Swift houdt het niet alleen bij een verweer tegen merkinbreuk. Een paar weken later startte ze namelijk zelf een zaak tegen Evermore Park. Daarin zijn de rollen omgedraaid. Taylor Swift betoogt dat Evermore Park meermaals zonder licentie (en dus zonder toestemming) gebruik heeft gemaakt van 3 van haar nummers tijdens verschillende voorstellingen die in het park werden georganiseerd.

Ik gok dat beide zaken snel buiten de rechtszaal gaan worden geschikt, om te voorkomen dat beide partijen bakken met geld aan hun advocaten kwijt zijn.

Rerecordings oude albums

Taylor Swift heeft wel vaker ruzie over rechten. Zo had ze 1,5 jaar geleden nog ruzie met Scooter Braun (o.a. platenbaas en manager van Justin Bieber) over de masterrechten op haar eerste zes albums. Die waren door Scooter Braun gekocht terwijl zij ruzie met elkaar hadden. Taylor Swift bracht het verhaal naar buiten dat hij haar onder meer verbood haar eigen liedjes te zingen bij de 2019 AMA’s en dat hij geen toestemming wilde geven voor het gebruik van haar eigen liedjes in de documentaire over Taylor Swift die op Netflix zou verschijnen. Swift dreigde daarom haar eerste zes albums dan maar opnieuw op te nemen, maar op basis van een clausule in haar platencontracten (een ‘rerecording restriction’) mocht dat (nog) niet. Inmiddels heeft Scoot Braun de masterrechten alweer verkocht en mogelijk is die rerecording restriction nu verlopen, want naar verluidt zou Taylor Swift inmiddels alle zes albums opnieuw hebben opgenomen. De eerste ‘reissue’, van het album Fearless, komt waarschijnlijk op 9 april uit. Daarop staan ook zes nieuwe nummers.

 

Naar
boven