Marieke Berghuis

Advocaat

Marieke is gespecialiseerd in IT- en privacyrecht. Marieke verdiept zich graag in complexe, juridische vraagstukken om vervolgens effectieve documenten op te stellen.

Marieke studeerde Nederlands recht (cum laude) aan de Universiteit van Amsterdam. Ze werd in 2003 en 2017 beëdigd als advocaat en werkt al vele jaren binnen het team van bureau Brandeis, waarvan enkele jaren als juridisch medewerker. Voordat ze als advocaat begon, werkte Marieke als onderzoeker bij het Instituut voor Informatierecht (Universiteit van Amsterdam). Marieke is tevens afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie (Beeld & Taal).

Marieke is lid van de Vereniging Privacy Recht en de Vereniging Privacy Recht Advocaten.

Recente werkzaamheden:
  • Bedrijven en organisaties adviseren over het gebruik van persoonsgegevens;
  • Het geven van workshops over privacy issues.

Publicaties

  • Noot bij ACI Adam c.s./Stichting de Thuiskopie en SONT Hof van Justitie van de Europese Unie 10 april 2014 zaak C-435/12(co-authors D.M. Linders & Chr.A. Alberdingk Thijm) , AMI 2015/1 – p. 12-17.
  • Wet bescherming persoonsgegevens en ICT (co-author Vita Zwaan), Sdu: Den Haag 2006 (Monografieën Recht en Informatietechnologie deel 4).
  • Informatielicenties. Een analyse van UCITA en de rechtspraktijk in Nederland en de Verenigde Staten, Den Haag: Sdu 2005 (ITeR nr. 74).
  • Intellectuele Eigendom en ICT (editor), Den Haag Sdu 2005 (Monografieën Recht en Informatietechnologie deel 3).
Lawyer
Journal Marieke

Privacy Shield: mass surveillance na Snowden en Schrems

Vita Zwaan & Marieke Berghuis / 05 apr 2016

In vervolg op onze eerdere blogposts over het Privacy Shield, en de vraag of de concept “adequacy decision” van de Europese Commissie voldoet aan de rechtspraak van het Europese Hof van Justitie inzake Schrems, zoomen we in…

Het Privacy Shield: de aap met de gouden ring?

Vita Zwaan & Marieke Berghuis / 22 feb 2016

Het Privacy Shield. Ondoordringbaar klinkt het, en Star-Wars-achtig. Dat was althans de bedoeling van Eurocommissaris Jourová. Na de ongeldigverklaring van Safe Harbor door het Hof van Justitie in de Schrems-zaak op 6 oktober jl., kondigden…