JC is onze redder

Hans Bousie
07 mei 2011

Een inspirerend artikel van JC afgelopen week op Boekblad over de toekomst van het  “echte” boek. Bedoel ik met JC Jezus Christus of wellicht Johan Cruijff? De kenner weet dat ik het over die andere goeroe heb, een van de goeroes van het boekenvak, Jean Christophe Boele van Hensbroek, baas van Lemniscaat.

Kenmerkend voor goeroes (daarin lijken ze net op dichters) is dat ze meestal bestaan bij het afdrogen van andere goeroes en JC biedt daarop geen uitzondering. Hij geeft in zijn column een  sneer naar “enkele verdwaalde self proclaimed toekomstvoorspellers”, om vervolgens naadloos de toekomst te voorspellen: “het e-book omvat nog geen 1% van de markt, dus waar hebben we het over”.

Tot zover de toon van het stuk. Nu de inhoud. Zoals ik al opende, de inhoud is inspirerend en kan ik van harte onderschrijven. De enige manier waarop kleine boekverkopers zich kunnen onderscheiden is door het bieden van intimiteit en kwaliteit van dienstverlening, helemaal eens, een pleidooi dat ik vanaf deze plek vaker heb gehouden. JC maakt een vergelijking met het succes van de warme bakker ten opzicht van de broodfabrieken in het midden van de zestiger jaren. De enige manier van overleven en dat doe je en passant dan ook nog op een mooie manier, is door na te denken over je toegevoegde waarde en die waarde zit hem a la de warme bakker in het bieden van kwaliteit.

Toch is er een punt waarop ik het niet met onze Verlosser eens ben en dat is zijn inschatting van het succes van het e-book.  JC legt  de nadruk op het feit dat het e-book slechts 1% van de  markt uitmaakt. Hij zal daarbij vast doelen op het marktaandeel in Nederland, in de VS is het marktaandeel gegroeid tot bijna 10%, waar het in 2008 ook in de VS slechts om 0,5% ging.

Ik kan niet voorspellen hoe snel de opmart van het e-book in Nederland zal plaats vinden, ik kan zelfs niet voorspellen of er überhaupt een opmars zal zijn. Wat ik wel kan, is denken in waarschijnlijkheden. In een zo kleine wereld als de onze, zie ik tendensen, teruglopende aantallen verkopen “gewone” boeken en toenemende aantallen afname (al dan niet betaald) digitale boeken.

Het is zaak die toename nauwlettend in de gaten te houden. Wat er verkocht wordt aan e-books is immers slechts het topje van de ijsberg, waar het om gaat is hoe wijdverbreid het aanbod en de afname van e-books is en dat is (kijk maar eens op torrentsites) ontstellend groot.

Si vis pacem, para bellum. Wie vrede wil, bereide zich voor op oorlog. Stort je vooral vol overgave op het aanbieden van kwalitatief goede diensten, maar houd ondertussen ogen en oren geopend. De vergelijking tussen warme bakkers en broodfabrieken in verhouding tot het boekenvak, gaat immers wel een tikje mank. Het aandeel digitale broden in Nederland is al jaren stabiel op 0%.

Naar
boven