Hoera, voortaan krijgt iedereen met een baan korting op boeken!

Hans Bousie
03 mrt 2011

Eindelijk is het dan zo ver. Meer dan een jaar is er over heen gegaan om de evaluatie van de Wet op de vaste boekenprijs te vertalen in een nieuw wetsvoorstel. U zult zien, als het wijzigingsvoorstel ongewijzigd wordt aangenomen in de tweede kamer (en door de PVV in de eerste kamer) dan wordt het lachen bij het Commissariaat en zal de Wet binnen no time een wassen neus blijken te zijn.

Ik stip eerst even twee wijzigingen aan die wel interessant zijn maar die ik hier niet op het oog heb. Allereerst wordt bepaald dat buitenlandse boekverkopers die via Internet opereren niet langer boeken in Nederland met korting mogen aanbieden. De trouwe volger weet vast nog wel dat er een procedure is geweest over Edumedia die (zogenaamd) vanuit de Antillen Nederland bestookte met massale kortingen. Tijdens de zitting, en ik kan het weten want ik was de advocaat van de Boekverkopersbond, bleek al ras dat Edumedia er alles aan had gedaan om te verbloemen dat ze eigenlijk een op Nederland gerichte verkoper waren. Kortom Edumedia hanteerde slechts een u-bochtconstructie om onder de wet uit te komen. Voortaan geldt  dat men geen boeken mag importeren onder de prijs met het oogmerk de wet te ontduiken.

Een andere wijziging is in de definitie van wat een boek is (ja, daar kun je over van mening verschillen). Voortaan is niet langer een vereiste om onder de wet te vallen dat de tekst “vrijwel uitsluitend” in het Fries of het Nederlands is, maar “voor een substantieel deel”. En dat betekent in de praktijk dat bijvoorbeeld een woordenboek Engels-Nederlands voortaan gewoon een vaste prijs heeft.

Allemaal nuttige wijzigingen, maar niet de wijziging waar ik in de aanhef op doel. Er komt een bepaling om de werknemerskortingen in de boekenbranche weer in te voeren. Joepie zullen alle boekverkopers en uitgevers denken. Maar er schuilt een addertje onder het gras. De voorwaarde is immers slechts dat men werkzaam moet zijn bij “een verkoper (let op, er staat geen boekverkoper) die boeken uitgeeft, importeert of aan andere eindafnemers verkoopt”. Iedereen kan verkoper (in de wet wordt het als volgt gedefinieerd: “verkoper: diegene die door de uitgever of de importeur in het handelsverkeer gebrachte boeken of muziekuitgaven verkoopt aan eindafnemers”) zijn. Dus staat hier eigenlijk dat iedereen die ergens in dienst is bij een bedrijf dat (voor de gelegenheid) een boek aan een ander verkoopt, aan een werknemer dat boek met korting kan verkopen. Met andere woorden, ik bestel een boek voor één van u voor de normale prijs en bestel tegelijkertijd een exemplaar voor mijn werknemers met korting…..Wie volgt?

Naar
boven