Hier papier

Hans Bousie / 16 aug 2021

15.000 keer per dag zegt Eftelings’ holle Bolle Gijs “papier hier”. En dat al meer dan 60 jaar lang. Voor de snelle rekenaars onder ons, dat is dus ongeveer 350 miljoen keer. Tot voor kort had die oproep van Gijs geen enkel effect op het boekenvak. Gijs vrat 100 liter papier per dag en het boekenvak drukte er op los. Wat Gijs niet is gelukt, schaarste creëren, dat lukt Corona wel. Opeens is er een papier tekort. De oorzaken kennen we inmiddels. Er wordt opeens meer karton gebruikt door het vele thuis bezorgen en dat betekent dat papierfabrieken en masse omgebouwd worden naar kartonfabrieken. En dus staan de drukkers met de pet in de hand achteraan in de rij en hebben ook uitgevers het nakijken. En dat terwijl het boekenvak duidelijk in de lift zit. Er worden voor het tweede jaar op rij substantieel meer papieren boeken verkocht.

Het zijn kortom slechte tijden voor visionairs. Immers nog niet zo lang geleden werd er alom verkondigd dat het papieren boek dood was, het boekenvak zou dezelfde langzame dood sterven als de muziekindustrie. Niets daarvan. De muziekindustrie is simpelweg overgeschakeld naar digitaal en hoewel ook in het boekenvak digitaal nog wint, neemt papier weer in omvang toe. Wat ik dan hoogst komisch vind is dat de aanjager eerste klas van online verkopen in Nederland Bol.com is (en internationaal Amazon). En alhoewel je bij zowel Bol.com als Amazon inmiddels paarse krokodillen en witte olifanten kunt kopen, zijn deze twee online giganten toch maar mooi begonnen als boekwinkel. Dus door het succes van de digitale boekwinkel die boeken van papier verkoopt is de vraag naar karton voor het verpakken van al die dozen gestegen, met als gevolg dat er minder papier beschikbaar is om boeken van te drukken. Bent u er nog?

We kunnen allemaal wel uittekenen dat onze demissionaire regering niet zal besluiten onmiddellijk een stop op online winkelen in te stellen, ze zijn niet voor niets demissionair. En dus zit er niets anders op dan om meer bomen te kappen, zodat met het aldus verkregen papier boeken gedrukt kunnen worden die waarschuwen tegen de klimaatcrisis.

Voor de drukkers heb ik nog een tip. Neem contact op met de Efteling en laat al het papier dat Gijs verzamelt tot papierpulp persen. Een dergelijk centraal aftappunt van papier als bij de Efteling is uniek in de wereld en dat betekent dat hier een unieke kans voor Nederland ligt om de internationale uitgeverswereld de hielen te laten zien.

Hans Bousie

Gerelateerde artikelen

Voorlezen

Hans Bousie / 04 okt 2021

Nationale Ouderendag was het op 1 oktober, begrijp ik. Ik had er nog nooit van gehoord. Dit jaar was het thema blijkbaar voorlezen en dat trok mijn aandacht. Ik houd enorm van voorlezen aan wie…

Eerste liefde

Hans Bousie / 20 sep 2021

Als alles goed is komt er in maart 2022 weer een “normale” Boekenweek, met een normaal Boekenbal. En met normaal bedoel ik dan natuurlijk dat we met z’n allen opgepropt in de gangen van de…

België!

Hans Bousie / 30 aug 2021

Frank de Grave werd minister van Defensie in 1998 en gaf de verplichte persconferentie. Blijkbaar was hij niet erg onder de indruk van het niveau van de vragen, want hij zat er wat verveeld bij….