Dataprotectie

Dataprotectie een onderwerp dat steeds meer aandacht krijgt. Persoonsgegevens het nieuwe olie? Kunnen toezichthouders bedrijven straks boetes opleggen van wel EUR 100.000.000? Technische ontwikkelingen maken interessante nieuwe bedrijfsmodellen en maatschappelijk relevante toepassingen met betrekking tot het gebruik van persoonsgegevens mogelijk.

Anderzijds leeft er een angst voor Orwelliaanse praktijken en kan de zogenaamde “yuk factor” de lancering van een nieuwe dienst in rap tempo doorkruizen.

In Nederland is dataprotectie geregeld in de Wet bescherming persoonsgegevens, een implementatie van de Europese privacy-richtlijn. De Autoriteit Persoonsgegevens houdt toezicht op de naleving van dataprotectie-recht. Het huidige wettelijke kader voor privacy stamt uit 1995, de tijd van floppydisks en het via de telefoonlijn inbellen op internet.

Hoe het bestaande juridische kader te interpreteren met betrekking tot innovatieve, grootschalige, vaak grensoverschrijdende, technologie? Wij adviseren over bescherming van persoonsgegevens bij bedrijven en organisaties en ondersteunen bij onderzoeken en handhavingstrajecten van de toezichthouders. Enkele concrete activiteiten die wij voor cliënten verrichten:

 • Datamapping door middel van in-house ontwikkelde technologie;
 • Het opstellen van bewerkersovereenkomsten;
 • Het assisteren bij het opstellen van Binding Corporate Rules;
 • Het adviseren over datalekken en beveiligingsissues (waaronder het opstellen van datalekprotocollen);
 • Het inrichten van trans-Atlantische datastromen;
 • Het gebruik van klantgegevens voor marketingdoeleinden en profiling;
 • Het bewaren van persoonsgegevens en privacy documentatie;
 • Het versturen van commerciële berichten en behavioural marketing;
 • Het verstrekken van gebruikers/klantgegevens aan opsporingsdiensten en andere derde partijen;
 • Verzoeken om inzage en verwijdering van persoonsgegevens; en
 • Het gebruik van cookies en persoonsgegevens voor online advertentiedoeleinden en de relatie tussen de verschillende partijen die betrokken zijn bij dit proces.

De Europese wetgever is momenteel drukdoende het huidige juridische kader ter herzien en dataprotectie middels een rechtstreeks werkende verordening te reguleren. Het team van bureau Brandeis volgt deze ontwikkelingen op de voet en heeft een instrument ontwikkeld, de Reg-Alert, waarmee u ook eenvoudig op de hoogte kunt blijven. Door middel van een  bondige nieuwsbrief informeren de specialisten van bureau Brandeis, indien u zich hiervoor kosteloos aanmeldt, u over de vorderingen in het wetgevingsproces.

Onze cliënten variëren van B2C-internetdienstverleners, zoals ISPs, telecommunicatie providers, sociale media platforms, aanbieders van OTT-diensten, tot aanbieders van advertentienetwerken en retailers.

De compliance-specialisten van bureau Brandeis hebben jarenlange ervaring in complexe compliance-trajecten op het gebied van dataprotectie, een pragmatische stijl en uitstekende relaties met de toezichthouder. Wij assisteren graag bij het opstellen van een (wereldwijde) strategie ten aanzien van dataprotectie en helpen wij vorm te geven aan een beginsel als “privacy-by-design” binnen uw organisatie. Wij geloven in de mogelijkheden van gebruik van data terwijl een adequaat beschermingsniveau voor betrokkenen gegarandeerd wordt.

Onze specialisten

Christiaan Alberdingk Thijm

Christiaan Alberdingk Thijm is partner bij bureau Brandeis. Met zijn cliënten creëert hij sinds 1998 baanbrekende jurisprudentie, dikwijls over de wisselwerking tussen nieuwe technologieën en het recht. Weinigen kunnen zich meten aan zijn ervaring in…


Volledig profiel

Vita Zwaan

Vita Zwaan is partner bij bureau Brandeis en  gespecialiseerd in privacy en gegevensbescherming. Vita adviseert over compliance vragen in diverse sectoren, staat cliënten bij in onderzoeken van de Autoriteit Persoonsgegevens en procedeert in (collectieve) acties…


Volledig profiel
Journal
Know how

De nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv)

bureau Brandeis / 10 nov 2017

De Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (“Wiv”) regelt de bevoegdheden van de Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten de AIVD en de MIVD. Deze wet is kort geleden gewijzigd, waardoor de oorspronkelijke Wiv uit 2002 is…

Nieuws Rechtspraak

Rechtspraak informatierecht week 36

bureau Brandeis / 08 sep 2017

bureau Brandeis publiceert wekelijks een selectie van rechtspraak in het kader van het informatierecht. Week 36: 4 september 2017 t/m 8 september 2017. Rechtspraak: HvJ EU 6 september 2017 (Vernietiging arrest van het Gerecht EU…

Nieuws Rechtspraak

Rechtspraak informatierecht week 36

bureau Brandeis / 08 sep 2017

bureau Brandeis publiceert wekelijks een selectie van rechtspraak in het kader van het informatierecht. Week 36: 4 september 2017 t/m 8 september 2017. Rechtspraak: HvJ EU 6 september 2017 (Vernietiging arrest van het Gerecht EU…

Lees alle berichten

Quote

- Louis Brandeis