Cijfers

Hans Bousie / 13 sep 2021

Nog steeds heet de weekmonitor van de KVB (Boekwerk) de weekmonitor Corona. En in die monitor zien we dan elke week de cijfertjes van hoe de markt zich ontwikkelt. Het is de polsslag van het boekenvak. Maar iedere data analist weet dat je met cijfertjes alle kanten op kunt. Het begint er mee wat je meet. En we zien dat er met name wordt gemeten welke genres het best verkopen. En er wordt veel aandacht besteed aan het in mijn ogen steeds meer gekunsteld onderscheid fysieke en online winkels. Natuurlijk wordt er heel veel niet gemeten en wat ik mis in de monitor is de menselijke maat.

Ik ben de eerste om toe te geven dat een monitor daar ook niet echt voor geschikt is. Die meet gewoon of het overall goed gaat met de markt, en ja hoor, het gaat overall goed. Er worden namelijk meer boeken verkocht dan in 2019 en aangezien groei in alle markten altijd wordt gezien als teken van gezondheid gaat het dus goed met de boekenbranche.

Waar ik nu heel benieuwd naar ben is, hoe het met de ieniemienie boekwinkeltjes gaat. Dat zijn die winkels die al jarenlang net aan overleven, met een hele lage marge. Zo’n winkel die je alleen maar drijft als je absolute liefde voor het vak hebt of als je simpelweg voor niks anders geschikt bent. Hoe doen ze het? Die winkels die met die smalle marges opeens hun deuren moesten sluiten vanwege Corona.

Het was al sappelen en het was al heel erg moeilijk om opgewassen te zijn tegen het geweld van bol.com. Je kunt wel een website aanleggen, maar voordat die net zo goed in elkaar zit als die van Bol ben je veel geld of veel tijd verder. En aan allebei heb je een gebrek als je de eigenaar bent van een kleine boekwinkel.

Hoe gaat het nu met hen? Hoe staan die mensen op? Met zorgen? Verheugen ze zich op de dag of zien ze er als een berg tegenop om opnieuw onder ogen te moeten zien hoe moeilijk het is om in leven te blijven. Teren ze heel erg op de TVL en zijn ze als de dood dat als die stop gezet wordt, de winkel haar deuren moet sluiten of zijn ze vol goede moed en wordt er gedacht, we slaan ons er wel door heen.

Binnen KBb horen ze dit soort verhalen natuurlijk elke dag, maar ik zou ze zo graag ook willen horen. Ik zou willen weten of de nood hoog is en als die nood hoog is, wat we dan gaan doen? Leggen we ons erbij neer (het is zoals de Engelsen zo mooi noemen: An act of God) of gaan we de straat op, zoals de muziekindustrie geunmute wil worden. Of vragen we steun en wat voor steun dan?

Ondertussen hoop ik dat eenieder die de monitor leest zich realiseert dat er achter de hosanna geluiden dat het goed gaat met de boekenverkoop ook misère schuil gaat, de misère van de kleine luyden.

Gerelateerde artikelen

Eerste liefde

Hans Bousie / 20 sep 2021

Als alles goed is komt er in maart 2022 weer een “normale” Boekenweek, met een normaal Boekenbal. En met normaal bedoel ik dan natuurlijk dat we met z’n allen opgepropt in de gangen van de…

Het begrip “onderscheidend vermogen” in het merkenrecht

Syb Terpstra / 17 sep 2021

Allerlei tekens kunnen een merk vormen. Denk bijvoorbeeld aan woorden, persoonsnamen, tekeningen, letters, cijfers, kleuren, vormen, geluiden, hologrammen, etc. Essentieel is dat een teken onderscheidend vermogen moet hebben om merk te kunnen zijn. Het onderscheidend…

Inval van de ACM: Do’s & Don’ts bij een Dawn Raid

Bas Braeken & Jade Versteeg & Lara Elzas & Timo Hieselaar & Demi van den Berg & Berend Verweij / 14 sep 2021

Door Covid-19 heeft de Autoriteit Consument en Markt (“ACM”) lange tijd geen bedrijfsbezoek uitgevoerd maar de verwachting is dat met de huidige versoepelingen de ACM de komende tijd actief zal zijn in het uitvoeren van…