Amazonde

Hans Bousie / 05 nov 2014

Is ze er al? Zo sprintte ooit mijn zus de woonkamer in toen ik voor het eerst een meisje mee naar huis nam, nou ze was er al en kleurde meteen tot achter haar oren. Zijn ze er al? De meest gehoorde kreet in het boekenvak al jaren, waarmee altijd wordt verwezen naar de komst van Amazon. En als ik afga op de samenzweerderige toon waarop deze vraag altijd gesteld wordt, is er weinig goeds te verwachten van de komst van Amazon. Het fenomeen Amazon valt in geen enkel opzicht te vergelijken met je eerste meisje.

Boekenvakkers zijn en masse bang voor Amazon en ik heb altijd geroepen dat mensen zich niet zo aan moesten stellen. Amazon is ook maar een bedrijf dat komt en gaat, zoals het altijd gaat. Aan het Romeinse rijk is ook ooit een eind gekomen (heeft overigens wel dik 1000 jaar geduurd, het zal toch niet….?).

Toch staat Amazon nu eindelijk op de virtuele stoep. Werd er al eerder via CB een overeenkomst met Amazon verspreid, een tijdje terug zag een addendum het licht waarbij, u raadt het al, de condities namens Amazon nog even werden aangescherpt. Behalve het gebruikelijke geëmmer over een procentje meer hier en daar viel mijn oog echter op een bepaling die nog wel eens verstrekkende gevolgen zou kunnen hebben.

Hij luidt als volgt: “Maximum Price. The maximum customer price for any eBook will be no greater than the lowest priced physical edition”. Wat hier lijkt te staan is eenvoudig. Amazon schrijft een maximumprijs voor voor eBooks. En ja dat mag. Maximumprijzen mogen worden opgelegd, omdat ze (zo is de redenering) de eindgebruiker ten goede komen.

Wat niet mag is het opleggen van minimumprijzen. En hoe zeer Amazon hier ook probeert te doen alsof ze een maximumprijs opleggen, ze legt de facto een minimumprijs op. Immers de bepaling laat zich ook als volgt lezen: “De prijs voor een fysiek boek mag nooit lager zijn dan de hoogste prijs van de digitale variant daarvan”. Door zo nadrukkelijk een koppeling aan te brengen legt Amazon dus wel degelijk een bodemprijs in de markt voor fysieke boeken. En het opleggen van een minimumprijs is niet toegestaan.

Als uitgevers en masse deze overeenkomst met Amazon tekenen dan is het gevolg dat in Nederland nooit meer een fysiek boek goedkoper kan zijn, ook al is het maar tijdelijk, dan haar digitale variant. En u raadt het al. Als uitgevers digitale boeken duur willen houden dwingt ze dat fysieke boeken nog duurder te houden. En als een uitgever voor een fysiek boek een actieprijs wil voorschrijven, dan zal hij er altijd rekening mee moeten houden dat zelfs die actieprijs nooit lager mag worden dan de maximum prijs voor een eBook. Het doel van Amazon is duidelijk, zij wil de prijs van digitale boeken naar beneden, maar als het effect is dat daarmee de prijs van fysieke boeken omhoog gaat overtreedt zij de Mededingingswet.

Amazon zoekt de randen van het speelveld op. Amazon is toegetreden tot de Nederlandse markt en de messen zijn geslepen. Game on.

Gerelateerde artikelen

Voorlezen

Hans Bousie / 04 okt 2021

Nationale Ouderendag was het op 1 oktober, begrijp ik. Ik had er nog nooit van gehoord. Dit jaar was het thema blijkbaar voorlezen en dat trok mijn aandacht. Ik houd enorm van voorlezen aan wie…

Eerste liefde

Hans Bousie / 20 sep 2021

Als alles goed is komt er in maart 2022 weer een “normale” Boekenweek, met een normaal Boekenbal. En met normaal bedoel ik dan natuurlijk dat we met z’n allen opgepropt in de gangen van de…

België!

Hans Bousie / 30 aug 2021

Frank de Grave werd minister van Defensie in 1998 en gaf de verplichte persconferentie. Blijkbaar was hij niet erg onder de indruk van het niveau van de vragen, want hij zat er wat verveeld bij….