All animals are equal

Hans Bousie / 09 apr 2013

Neem risico, denk groter, aldus de visionaire Neelie Kroes, laatst in een toespraak tijdens de Salon du Livre in Parijs. Zij kapittelde de uitgeefbranche in Europa, die achter zou blijven met haar initiatieven en daardoor de ruimte zou laten aan de lichtende voorbeelden, Amazon, Apple en Google. Kort samengevat reageert de branche te traag op de nieuwe ontwikkelingen aldus Kroes. Ik neem een aantal acties van de grote drie onder de loep.

Christopher Schroer, uitgever van Die Neue Sachlichkeit, gooit de knuppel in het hoenderhok. Hij vindt de eenzijdige wijziging van condities door Amazon (55% marge) en het feit dat ze haar personeel slecht behandelt, reden om de samenwerking op te zeggen. Hear hear! De Duitse uitgever schreef een mooie brief naar Amazon. Wat was de reactie? Die bleef uit, er kwamen slechts nabestellingen. Ondertussen heeft Amazon eenzijdig de marge op de zogenaamde third party traders met maar liefst 70% verhoogd.

Apple staat al langer bekend om haar gesloten systeem, haar verbod op in app verkoop (als daar althans niet een marge van 30% van Apple tegenover staat) en haar strenge beleid op het toelaten van apps in haar appstore. Als het maar riekt naar erotiek (gatver), dan wordt het niet in de Apple shop toegestaan.

Het illustere rijtje wordt voorlopig afgesloten door Google. Wie herinnert zich niet dat Google zonder enig overleg alle content waar ze de hand op kon leggen simpelweg online zette. De uitgevers mochten dan achteraf om een vergoeding gaan bedelen.

Alle grote Amerikaanse partijen schenden internationaal geldende regels naar believen. Dat varieert van het maken van misbruik van machtspositie, tot het schenden van privacy tot het inbreuk maken op auteursrechten.

Inbreuken op het auteursrecht, daar gaat de overheid niet over…dus uitgevers???? Maar het recht op privacy en het voorkomen van misbruik van machtspositie behoort tot haar exclusieve terrein. Het is een taak van de collega’s van Kroes van de Europese Commissie hier onmiddellijk in te grijpen. Dat Neelie de hand in de boezem van de uitgevers steekt, vind ik een vorm van ongewenste intimiteit. Haar hand hoort thuis in de boezem van haar Europese collega’s. Our big American brothers spelen het spel en maken hun eigen regels. En de kleine sukkelaars staan erbij en kijken ernaar. De volgende keer dat de visionaire Kroes haar praatje houdt, verwacht ik protesten waar die tegen Poetin bij verstommen. All animals are equal, but some are more equal than others.

Gerelateerde artikelen

Competition Flashback Q4

Bas Braeken & Jade Versteeg & Demi van den Berg & Timo Hieselaar & Lara Elzas / 12 jan 2022

Dit is de Competition Flashback Q4 2021 van bureau Brandeis, waarin wij terugblikken op de belangrijkste mededingingsrechtelijke ontwikkelingen over het afgelopen kwartaal (klik hier voor het origineel). Wilt u graag voortaan de Competition Flashback van…

Competition Flashback Q3 2021

Bas Braeken & Jade Versteeg & Lara Elzas & Timo Hieselaar & Demi van den Berg / 07 okt 2021

Dit is de Competition Flashback Q3 2021 van bureau Brandeis, waarin wij terugblikken op de belangrijkste mededingingsrechtelijke ontwikkelingen over het afgelopen kwartaal (klik hier voor het origineel). Wilt u graag voortaan de Competition Flashback van…

Voorlezen

Hans Bousie / 04 okt 2021

Nationale Ouderendag was het op 1 oktober, begrijp ik. Ik had er nog nooit van gehoord. Dit jaar was het thema blijkbaar voorlezen en dat trok mijn aandacht. Ik houd enorm van voorlezen aan wie…